Forsvarets ledere er efterspurgte i erhvervslivet
Hvis man vil gøre karriere som leder i det danske erhvervsliv, kan det være en stor stjerne i karakterbogen at have en baggrund i forsvaret. Men hvad er det, man lærer i militæret, som er så brugbart?
Streng disciplin, hård tone og kontrol for kontrollens skyld. Sådan kan fordommene om forsvarets ledelsesmetoder stadig lyde. Men i virkeligheden er billedet langt mere nuanceret, hvis man spørger viceinspektør for Copenhagen Medical, Christian Kurt Nielsen. Han har selv været oversergent i Frømandskorpset, og siden dengang har han arbejdet med ledelse, også i forsvaret, og i det civile erhvervsliv har han ofte ansat eller anbefalet at ansætte officerer. Det skriver Jyllandsposten og man kan se hele artiklen der.
Når han skal pege på, hvorfor ledere fra forsvaret også er eftertragtede i erhvervslivet, er svaret egentlig ret simpelt: Officersuddannelsen er en god uddannelse. Selve dens fundament består nemlig lige præcis i at uddanne mennesker til at lede andre mennesker, forklarer han.
»Der er mange, der kommer ud og siger, at de har taget en lederuddannelse, men de har ikke nødvendigvis haft noget med mennesker at gøre. Det har man i en tidlig alder i forsvaret,«
siger Christian Kurt Nielsen.
Og det er ikke kun det private erhvervsliv, der sætter streger under ansøgninger fra forsvarets tidligere ledere. Tendensen i de seneste år har vist, at tidligere officerer og militærfolk søger mod kontorstolene frem for militærvognene, fortæller Christian Kurt Nielsen. Han mener, at en del af årsagen kan være, at der de seneste år er blevet sparet og tæret på forsvaret, og at vilkårene »simpelthen er blevet for ringe«. Det har tæret på organisationerne, at visse dele af forsvaret i dag er kraftigt underbemandet, påpeger han.
»Når officererne samtidig ved, at deres uddannelse er attraktiv og at der altid er mangel på dygtige ledere, er det en god mulighed at søge ud i det private, udnytte sin erfaring og viden, tjene endnu flere penge og få et helt andet liv,«
siger Christian Kurt Nielsen.
Ansvar for menneskeliv
Erhvervsleder og reserveofficer Sven Arne Blomberg har mange års erfaring fra både militær- og erhvervslivet. Han er enig i, at officersuddannelsen tilbyder noget ekstraordinært, når det drejer sig om at få helt praktisk erfaring med at lede medarbejdere.
Som 22-årig havde han selv ansvaret for 30 mennesker og udstyr for et par millioner kroner. Det er der, som han påpeger, ikke mange 22-årige, der har – og ikke nogen uddannelser på handelshøjskoler eller universiteter, der tilbyder.
»Jeg skulle sige til mig selv, at de her 30 mennesker skal jeg gå i døden sammen med, hvis det bliver nødvendigt. Det lærer en at tage ansvar for andre mennesker og for at løse opgaver,« fortæller han.
Sven Arne Blomberg startede som soldat i forsvaret som 20-årig, hvor han uddannede sig til befalingsmand og siden reserveofficer. Efterfølgende har han blandt andet arbejdet som administrerende direktør i BRF-Kredit og ejer i dag rådgivningsfirmaet SAB Rådgivning. Selv er han tæt på at påstå, at han har brugt det, han lærte i forsvaret, hver eneste dag i sin tid som civil leder.
Højtråbende officerer
At officerer i forsvaret bliver uddannet til at råbe højt, er ifølge Sven Arne Blomberg en fordom. I praksis er det ganske enkelt ikke den ledelsesmetode, der virker, fortæller han.
»Man får ikke mennesker til at følge sig, fordi man råber højt. Man får dem til at følge sig, fordi de tror på, at den løsning, man vælger, er den bedst mulige og den, der giver størst chance for, at man får løst opgaven og kommer helskindet igennem,« siger reserveofficeren.
På samme måde får man ikke mennesker til at følge sig, hvis man ikke har respekt for deres arbejde og den rolle, de udfylder – eller hvis man ikke lytter til, hvad de siger, påpeger han.
»Nu er forsvaret en krigssituation, ikke en diskussionsklub, men det ændrer ikke på, at man skal lytte til de oplevelser, andre har – både hvad de ser og tænker, fordi man skal kunne vejlede og føre dem som leder,« siger Sven Arne Blomberg.
Den respekt for sine medansatte har også afspejlet sig i hans måde at gå til sit lederskab i det civile erhvervsliv. Da han arrangerede teambuilding i en af de organisationer, han tidligere var leder for, var han med på hvert og et af holdene, og det endte op i 20-30 teambuildingture.
»Det drejer sig også om at gå forrest og sige, at man tør gøre de her udfordrende ting,« siger han.
Kilde: Jyllandsposten
Fotokredit: Forsvaret, Pressefoto, Fotograf ukendt.